Bridge och andra kortspel

Det finns en rad med underhållande spel du kan roa dig med när du och din familj, eller dina vänner, har bestämt sig för att åka på en segeltur under semestern. De flesta spelen du kan spela med en kortlek går dessutom att hitta på nätet ifall du skulle vara den enda som är sugen på att spela en stund. Vill du spela för riktiga pengar kan du besöka unibet.org och ta en titt på deras utbud.

Men om du är på semester vill de flesta vanligtvis umgås med sina nära och kära. Har du en större båt och har tagit med dig en kortlek kan ni roa er i flera timmar med olika kortspel. Har du inte hört talas om Bridge tidigare har du missat något. Det är ett roligt spel som är lätt att lära sig och det behövs fyra personer för att spela en omgång.

Bridge – Regler och hur man spelar

Bridge är ett kortspel som går ut på att få så många poäng som möjligt. Allt du behöver är en vanlig kortlek och fyra personer som kan spela. Varje spelare får 13 kort och man spelar i par. För att få en poäng krävs det att en spelare vinner en stick. En spelomgång består av två moment. Det första innebär en budgivning. Varje spelare lägger sin budgivning och den som lagt högst vinner och resultatet ligger till grund för det andra momentet i spelet.

Eftersom ni spelar i par går det andra momentet ut på att den som vann budgivningen ska tillsammans med sin partner göra sitt yttersta för att vinna rätt antal sticks. Om resultatet i budgivningen blev 8 måste ni som par alltså få 8 sticks tillsammans. Det andra paret spelar som försvar och ska göra sitt yttersta för att ni antingen får ett mindre antal eller högre antal.

Kortspel för två

Det är inte alla som gillar att åka på båttur med en stor grupp. Som tur är finns det kortspel där det endast behövs två spelare. Om du och din partner, eller bästa vän, bestämmer er för att åka ut med segelbåten och har en kortlek med er kan ni prova på någon av dessa spel:

Vändtia är ett roligt spel som fungerar bäst när man är 2-3 personer, det går dock att spela även om man är fler. Spelet går ut på att bli av med alla sina kort. Man har tre kort med baksidan uppåt framför sig och tre kort ovanpå de uppochnedvända. Korten som ligger överst ska vara synliga. Varje spelare ska också ha tre kort på handen. Innan spelet börjar får du byta ut de synliga korten framför dig med de du har på handen. Sedan gäller det att bli av med alla sina kort. Om du inte har ett kort du kan lägga måste du plocka upp högen. Känner du inte till spelet kan du läsa igenom de fulla reglerna på nätet.

Ett annat spel som går att spela på två personer är Finns i sjön vilket börjar med att varje spelare får 7 kort och resten sprids ut över bordet med baksidan uppåt. Detta är ”sjön”. Varje spelare har i uppdrag att samla kvartetter genom att fråga den andra spelaren, till exempel ”Jag vill ha/har du några/kan jag få alla dina 5:or”. Har spelaren inga 5:or säger denne ”Finns i sjön” och du som frågar plockar då upp ett kort från bordet. Den med flest kvartetter i slutet vinner. Spelet går dessutom att spela om ni skulle vara fler än två personer.

Andra roliga kortspel som går att spela när ni är på båttur är Skitgubbe, Stress, Dam och Gin Rummy.