Flera segelsätt

Det finns olika sätt att segla på beroende på hur högt du vill driva båten samt hur vinden ligger. Det kan vara bra att lära sig vad de olika segelsätten innebär innan man beger sig ut på vattnet. Trots att du vet hur alla metoder går till kan det hända att du stöter på andra som seglar och i ett samtal med dem kan något av dessa begrepp tas upp i samtal.

Läns

Läns sägs vara en av de enklaste metoderna när du ska segla. Det innebär att vinden kommer bakifrån och fyller ut seglen som en ballong eller plastsäck. Det är viktigt att du placerar seglen i en 90 graders vinkel.

Slör

Snett bakifrån kommer vinden när du seglar i slör. Med det här segelsättet kan du komma upp i rätt hög fart och se till att seglen är reglerade i 45 graders vinkel eller skotade. Man ska helst använda gennaker istället för spinnakersegel. Gennakersegel är en typ av undanvindssegel samt en kombination av genua och spinnaker. När du seglar i slör innebär det att seglen används som en typ av vingar. Det ändrar vindens riktning i ett visst område runt omkring båten till en skenbar vind. Det gör att båten ökar i hastighet men samtidigt gäller det att hålla noga koll på vinden eftersom det händer att den kommer vrida sig mer och mer vilket betyder att man måste börja kryssa. Att kryssa betyder att man seglar i sicksack för att ta sig någonstans.

Bidevind

Bidevindsegling innebär att man seglar väldigt nära vinden, det är en typ av kryssegling. Det gäller att hitta den perfekta gränsen mellan att segla lågt respektive högt. Ordet ”bidevind” kommer från holländskans ”bij de wind”. Har man segel som är hårt skotade kan man ta sig närmare vindögat men samtidigt förlorar man lite fart. Det här är en relativt farlig metod när det är hård vind och rekommenderas därför till de som har mer erfarenhet med att segla.

Halvvind

Seglar du i halvvind innebär det att vinden kommer från sidan. För att inte båten ska luta och kanske tippa över är det viktigt att den har en lite djupare köl. I halvvind är det okej om seglen är skotade en liten längre bit ut.

Gå i vindöga

Att gå i vindöga är endast ett annat uttryck för att segla i motvind.

Att tänka på när du ska bege dig ut och segla

Oavsett vilket sätt du seglar på finns det flera saker du måste tänka på. Det allra viktigaste är att du känner dig helt bekväm med båtens alla delar och vet hur de fungerar. Det är också viktigt att du börjar smått om du aldrig har seglat tidigare. Gärna genom att åka med en erfaren seglare som kan rätta dig ifall du skulle göra några fel. En annan sak som är viktigt är att du packar med dig allt du kan tänkas behöva, framförallt om du ska segla en längre sträcka. När du befinner dig mitt ute på vattnet är det inte alltid möjligt att ta sig till land på ett par minuter ifall du skulle behöver någonting speciellt.