Segla för första gången?|Nybörjartips

Är det dags för din första segeltur? Om du inte har gått en kurs i hur man seglar finns det mycket du måste tänka på. Det räcker inte att sätta sig i båten och vänta på att det ska blåsa lite. Du måste ha noga koll på alla båtens delar, om du har fler personer med dig och självklart omgivningen. Det första du bör göra är att dubbelkolla ifall båten läcker in vatten, se även till att eventuell packning är säkrad. Det händer att båten gungar en hel del när du kommit ut på vattnet.

Detta bör du tänka på

Det viktigaste du måste göra när du är ombord på en segelbåt är att vara uppmärksam. Dyker det upp något som du känner eller tror måste åtgärdas ska du göra det direkt. Det är bättre att du kollar allting en extra gång istället för att ta en snabbtitt och missa något viktigt. Det gäller främst båtens alla delar. Det är också viktigt att alla på båten håller utkik efter grund och liknande så att de kan undvikas.

Om du aldrig har varit på en segelbåt tidigare kan det vara bra ifall du pratar med någon som har erfarenhet och om du ska sköta seglingen rekommenderas det att du tar en kurs. Finns det ingen kurs i närheten där du bor kan du göra research på nätet och sedan börja smått. Ta så mycket tid du behöver och prova dig sakta fram. Bege dig inte ut mitt på vattnet innan du är säker på att du vet vad du gör.

Din första segelbåt

För att det ska vara möjligt för dig att börja segla måste du självklart ha tillgång till en båt. När du letar efter en segelbåt måste du ha en klar bild över alla dina önskemål och hur du har tänkt använda båten. Saker du måste ha svar på är om du ska åka ut på längre turer eller endast vid kusten. Vill du att båten har en motor eller inte? Det finns större båtar med sovplatser om du ska åka på längre turer, då måste du bestämma hur många sovplatser som behövs.

Båtens storlek anpassas efter hur många som ska åka på båten samt om du ska åka på längre turer eller inte. Ett tips är att du väljer en lite större båt än vad du kanske behöver, det kommer nämligen göra resan mer bekväm och du behöver inte oroa dig lika mycket ifall vädret skulle bli sämre när du är mitt ute på vattnet.

Du som ska köpa en båt för första gången rekommenderas att prata med båthandlare och de med mer erfarenhet av båtar innan du gör ett köp. De kan ge dig tips och hjälpa dig hitta den perfekta båten för dig.

Om du ska köpa en begagnad eller ny båt är något du måste bestämma själv. Det är oftast säkrare att gå till en båthandlare men många gånger är det billigare att köpa en begagnad båt från en privatperson. Oavsett var du bestämmer dig för att köpa en båt från är det viktigt att det skrivs ett köpekontrakt. Ni måste specificera allt som ingår i köpet och vilka garantier som gäller. Köpekontraktet är extra viktigt när du köper en båt från privatperson eftersom köpet regleras endast av köplagen. Köper du direkt från en båthandlare gäller konsumentköplagen vilket ger dig extra skydd.

När du ska köpa en båt är det bäst om du tar en titt på både begagnade och nya. På så sätt är du säker på att du hittar det bästa köpet. Det är inte omöjligt att hitta en privatsäljare som tagit bra hand om sin båt och säljer till ett rimligt pris.